”MALURT, RABARBER, MORGENFRUE…… LÆGEURTEHAVEN VED SPØTTRUP BORG”
v/Inge Kjær Kristensen

Udgangspunktet for bogen er den smukke lægeurtehave ved Spøttrup Borg, der blev anlagt for omkring 80 år siden. I haven findes mere end 280 planter, der hver på sin måde har været anvendt til helbredelse af sygdomme.

Bogens forfatter, Inge Kjær Kristensen, udtaler: ”Jeg har skrevet bogen ud fra en kulturhistorisk vinkel, der giver et overraskende og tankevækkende indblik i folkemedicin, magi og udvalgte urters anvendelse i sygdomsbehandlingen gennem de seneste 500 år.  Bogen har også fokus på erindringer og de kloge folks gøremål og disse etnomedicinske oplysninger stammer hovedsagelig fra det vestlige Limfjordsområde.”

Eksempel på Etnomedicinsk erindring fra Skive-egnen:

I 1922 fortalte den dengang 60-årige jordemoder Kirstine Hansen, Lem, om nogle af de mærkelige råd, hun var stødt ind i.
Bl.a. brugte en kvinde hvidkålsblade på hovedet ved nervøs hovedpine og samme drak mod nyrebetændelse en mixtur kogt på malurt, salvie og bukkeblade.

Bogen er rigt illustreret med flotte fotos taget af fotograf Klaus Madsen fra Thisted, der fulgte lægeurtehaven gennem et helt år.

Bogen koster 200 kr. incl. forsendelse og kan – indtil museerne åbner igen – bestilles ved henvendelse pr. mail til: skivemuseum@museumsalling.dk . Bogen kan også købes i Skive Boglade.