En gådetur for hele familien bringer deltagerne rundt til fortidsminder i smukke landskaber mellem Skive og Viborg.

En arkæolog drømmer hver nat den samme drøm. Den handler om en grav, og der er noget, der hvisker hende i øret. ”Find mig”, hvisker stemmen. Men hvorfor vil nogen findes, og hvad har det med en arkæolog at gøre?

Fra den 1. juli kan man deltage i Viborg Museum og Museum Sallings nye fælles aktivitet, Den Mystiske Grav. Den Mystiske Grav er en gådejagt, hvor familier i egen bil skal køre på opdagelse i det skønne landskab mellem Skive og Viborg. Efter at have fået udleveret materiale i enten Viborg eller Skive, kører man ud til i alt seks poster, hvor man i fællesskab skal løse små gåder hvert sted.

Formidlingsinspektør Rikke Johansen Smidt fra Viborg Museum udtaler: ”Den Mystiske Grav er en hyggelig og lærerig aktivitet, hvor man som familie får tid og ro til at køre på opdagelse i vores fælles fortid. Man kommer f.eks. til at nyde den skønne udsigt fra Fly Høje og opleve den helt særlige stemning i Borris Ødekirke. Og de modige kan kravle ind i Iglsø Jættestue.”

Lærerig tur om oldtiden

Som oftest drøner man gennem det danske landskab i sin bil uden at ænse, hvad man passerer. Men naturen gemmer på et hav af fortidsminder, som kan være spændende at standse op ved. Det giver Den Mystiske Grav mulighed for, og det medbragte materiale rummer gode forklaringer på det, man får at se.

Teamleder for formidling ved Museum Salling, Tine Danielsen, udtaler: ”Vi oplever en stor interesse for fortidsminder på Skive Museum, men med Den Mystiske Grav har vi nu en sjov aktivitet, som gør det let for familier selv at opleve fortidsminderne. Samtidig er en gådejagt jo altid en god måde at være sammen på som familie.”

En fælles aktivitet i fælles opland

Den Mystiske Grav begynder enten i Skive eller Viborg, og herefter skal man som familie køre fra post til post i Fjends mellem Skive og Viborg. Fjends er et rigt område på fortidsminder, og det fælles opland til byerne gjorde det oplagt for Viborg Museum og Museum Salling at lave gådejagten sammen. Samtidig er det en ny måde at deltage i en museumsaktivitet. Slots- og Kulturstyrelsen har støttet projektet fra deres ”genstartspulje til nye formater i det offentlige rum”. Det betyder, at Den Mystiske Grav dermed også er inspireret af, hvordan man kan gennemføre Covid-19 sikre aktiviteter.

Fakta:

Tid: 1. juli – 29. august. Turen tager ca. 3 timer.

Målgruppe: Familier med børn ca. 5-12 år.

Pris: 150 kr. pr. familie.

Startsted: Enten Skive Museum eller Skovgaard Museet