Kæmpe lågejulekalender og juletræ anno 1900 på Skive Museum

I december viser Skive Museum sin populære kæmpejulekalender, og traditionen tro inviteres alle kommunens skoler og daginstitutioner til at besøge museet og være med til at åbne dagens låge på alle hverdage. Øvrige gæster til museet kan nyde kalenderen indenfor den almindelige åbningstid i december måned.

Bag kalenderens låger gemmer der sig en blanding af kendte og glemte – samt gamle og nye juletraditioner. Nogle af juletraditionerne går tilbage til middelalderen og har rødder i den kristne kirke. Andre stammer fra 1700- og 1800-tallet og bygger på overtro. Enkelte traditioner synes kun at have et par årtier på bagen, selvom de – når man kigger nærmere på dem – må siges at være en videreudvikling af ældre traditioner.

I børnemuseet “Gadespejlet” står juletræet pyntet anno 1900. Der er glaskugler og flitterguld, en jakobsstige fra træets top og ned til gulvet, fine trommer og trompeter, flettede hjerter og kræmmerhuse fyldt med kager og godter samt marcipangrise og polerede æbler i røde silkebånd. Jo, omkring år 1900 levede juletræet virkeligt op til at “først skal træet vises, siden skal det spises”.

1.-22. december kl. 12-16 (mandag lukket).