Lørdag den 9. november kl. 14-15 på Spøttrup Lokalarkiv
Foredrag v. museumschef Inge Kjær Kristensen

I forbindelse med Arkivernes Dag fortæller museumschef fra MUSEUM SALLING Inge Kjær Kristensen “Om kloge mænd og koner, folkemedicin og hvad enhver husmoder vidste” i 1800-tallet. Under dette foredrag tegnes et spændende billede af 1800- og 1900-tallets “folkemedicin” samt de kloge mænd og koner, som stod bag behandlingsformerne.

Hvem kender i dag Vestsallingboerne, der udøvede behandlinger på egnen – Bette Margreth, Per Skjelsgaard, Maren Gaade, Ann Huus, Thomas Møller, Poul Therkildsen? Alle havde de dét til fælles, at de fungerede som kloge mænd og koner i slutningen af 1800-tallet/begyndelsen af 1900-tallet.

De kloge blev inddraget i sygdomsbehandlingen, når husmoderens egne evner ikke længere rakte. Ofte indeholdt behandlingen åreladning, brug af planter og dyr samt mærkelige, magiske ord og gerninger. Der var stor tiltro til deres evner men også en vis form for afstand, for de kloge kunne mere end deres Fadervor!

Det er gratis at deltage i foredraget.

Spøttrup Lokalarkiv fejrer Arkivernes Dag lørdag den 9. november fra kl. 13-17, hvor temaet er kloge mænd og koner samt lægeurter. Efter foredraget med museumschef Inge Kjær Kristensen serveres der kaffe/te med kage.

Arkivet står klar til at tage mod gæsterne, hvad enten det drejer sig om en god snak eller vejledning. Der er også mulighed for aflevering af papirer, som I ønsker gemt på et sikkert sted.

Location: Spøttrup Lokalarkiv, Nr. Ramsingvej 21, 7860 Spøttrup