Onsdag aften arrangement 30. september 2020 kl. 19
Foredrag v. forfatter og journalist Niels-Birger Danielsen

Modstandskampen under besættelsen på Skiveegnen bestod i overvejende grad af våbennedkastninger, og bl.a. øde områder omkring Flynder sø, Birke sø samt i Nordsalling blev benyttet som nedkastningssteder. Jens Toldstrup, der startede en lokale modstandsgruppe under dække af Skive Terrænsportsforening, var en af den danske modstandskamps betydeligste skikkelser, og han blev efter krigen betegnet ”Europas bedste modtagechef” af chefen for Special Forces. Toldstrup og hans betydning for den jyske modstandskamp er et selvfølgeligt emne under foredraget.

Samlet set var modstandskampen i Jylland – især jernbanesabotagen og efterretningsvæsenet – vigtigst i det sidste halvandet år af krigen. Danmarks Frihedsråd blev anerkendt som den politiske ledelse for frihedskampen, men på det operationelle plan gik der et skarpt skel ved Storebælt, og Frihedsrådet havde næsten ingen indflydelse på den praktiske modstandskamp i Jylland. Det vil Niels Birger Danielsen fortælle om.
Den langvarige og bitre kompetencestrid mellem Toldstrup og oberstløjtnant Vagn Bennike, der var modstandsbevægelsens Jyllands-leder, vil også blive omtalt under foredraget.

Niels Birger Danielsen har skrevet et væld af bøger om Besættelsen, bl.a. serien Modstand 1-3. Bind 4 udkommer senere på året.

På grund af Covid19-restriktioner er der begrænsning på antallet af deltagere til foredraget, og vi har derfor lavet et pladsreservations-system, hvor man SKAL reservere en plads for at få adgang til arrangementet. Billetten skal medbringes til foredraget.
PLADSRESERVATION

Pris: 50,- kr.

Arr.: MUSEUM SALLING, Skive Kulturhistoriske Museumsforening og Historisk Samfund i Skive.