Poul Ebbe Nielsen – maleri, skulptur, kirkekunst
Kunstner med lokale rødder i Glyngøre Kulturstation

Glyngøre Kulturstation den 23. juni til den 18. oktober 2020

Poul Ebbe Nielsens kunst er kendetegnet ved stærke, lysende farver. Han arbejder med lyset og solen som livgivende faktor. Værkerne kan være naturalistiske, eller de kan være farverige abstraktioner af de motiver, som han finder i naturen; sten, træer, landskabets linjer og rytmer osv.

”Min største inspirationskilde har været de franske impressionister og kubister samt Cezanne og Gauguin”, siger Poul Ebbe Nielsen, som på rejser altid flittigt har besøgt kirker og kunstmuseer i Danmark og udlandet.

Poul Ebbe Nielsen er uddannet læge, men gennem hele livet har han haft billedkunsten som sin store interesse ved siden af lægegerningen. Allerede som barn var han optaget af naturen, og af at tegne og male. Som 17-årig købte han sine første oliefarvetuber, herefter fulgte akrylfarver, linoleumssnit, akvarel, oliekridt – og senere fulgte arbejde med objekter, skulpturer og relieffer i materialer som glas, bronze og emalje på kobber.

I mange år har han været optaget af at arbejde med molersten fra Fur og fedtsten fra Grønland. Stenene er forholdsvise bløde og derfor lette at bearbejde og skære i. Nogle af disse skulpturer og relieffer er efterfølgende støbt i bronze.

På udstillingen i Glyngøre Kulturstation vises malerier, skitser til kirkeudsmykninger, akvareller, emaljearbejder på kobber samt skulpturer og relieffer skabt med udgangspunkt i molersten og fedtsten.

Rødder i Salling

Poul Ebbe Nielsen er født i Durup i 1941 som nr. 2 i en søskendeflok på 6. Hans forældre åbnede en manufakturhandel (Durup Varehus). Han gik i skole i Durup og blev student fra Nykøbing Mors i 1959. Har siden boet i København, men opholder sig flere gange om året i familiens sommerhus ved Sallingsund.

Selvom han overvejede at uddanne sig som kunstner, valgte han dog medicinstudiet på Københavns Universitet. Efter at have færdiggjort uddannelsen i 1967 fulgte en karriere indenfor hospitalsverdenen, bl.a. som speciallæge i hjertesygdomme i København, en dr.med.-titel i 1976, samt arbejde som overlæge på sygehusene i Frederikssund og Roskilde. R. i 1997 efter 10 års arbejde som formand i Tobaksskaderådet nedsat af Sundhedsministeriet.

Sideløbende med lægegerningen har han altid arbejdet med maleri, skulptur, glas- og kirkekunst. Mange udstillinger er det blevet til gennem årene. Hertil kommer flere kirkeudsmykninger, heriblandt glasmosaikker til to lokale kirker i Salling, Glyngøre og Vile kirker, samt bronzearbejder til kirkerne i Borbjerg og Hogager. Alle glasmosaikkerne er udarbejdet i samarbejde med Danmarks bedste glasmager Per Hebsgaard.

Udstillingsåbning den 23.6.

På grund af Corona-restriktioner kommer åbningen af udstillingen til at foregå på en lidt anderledes måde end sædvanligt. I stedet for den traditionelle udstillingsåbning kan man i år på åbningsdagen den 23. juni besøge museet i tidsrummet mellem kl. 16 og 20. Kun et begrænset antal gæster får mulighed for at opleve udstillingen ad gangen. Kunstneren vil være til stede, og vi serverer et glas vin. Kl. 19.00 er der velkomst og åbningstale. Kl. 20.00 er der Sankt Hans-fest på stranden bag museet.

Caféaften den 24. september kl. 19

Poul Ebbe Nielsen besøger sin udstilling i Glyngøre Kulturstation for at fortælle om sit arbejde som kunstner og om sin baggrund og opvækst i Salling. Alle er velkomne.

Location: Glyngøre Kulturstation, Museumstorvet 7, 7870 Glyngøre