Sjælden vikinge-sølvskat udstilles på Skive Museum
Benyt chancen til at se den sjældne vikingeskat fra Ejstrup ved Rødding, når den i en begrænset periode fra lørdag den 10. oktober til søndag 29. november 2020 udstilles på Skive Museum.

Sølvskatten vejer ca. 1,4 kg og består af sølvbarrer, arabiske mønter og afklip af sølv både fra mønter og vikingesmykker. Fundet dateres til ca. 1000 e.Kr.

Mindst én af mønterne er præget i Tashkent, Uzbekistan år 293 AH, hvilket svarer til 906-07 e.Kr., og den er præget under emiren Isma´il ibn Ahmad. Der står også  navnet på kaliffen al-Muktafi.

MUSEUM SALLING ARKÆOLOGI har fået hjælp fra Nationalmuseets  museumsinspektør Salwa Yasmina Amzourou  med læsningen af den arabiske tekst.

Det er ikke muligt, at forklare, hvordan mønten kom fra Uzbekistan til Ejstrup ved Rødding!  Men sikkert er det, at en rig viking gravede sin skat ned i jorden og han kom aldrig tilbage efter den. Skatten lå i jorden i ca. 1000 år, indtil detektorklubben ”Guldhornene” fra Lem gjorde det første fund i februar 2020. Siden fulgte en udgravning, hvor detektorklubben og MUSEUM SALLINGs arkæologer gravede på stedet i 3 dage. Det er resultatet af detektorafsøgninger og udgravningen, der nu kan ses på Skive Museum.

Arkæolog Inge Kjær Kristensen udtaler: ”Nationalmuseet har givet tilladelse til, at vi udstiller fundet i ugerne 42-48 på Skive Museum, og det er vi meget tilfredse med, så alle får mulighed for at se det sjældne fund. Derefter vil fundet blive afleveret til danefævurdering på Nationalmuseet.”

Fundet er – uden sammenligning – det største af sin art på Salling.