Vejhøje-graven fra Durup

Udstillingen vises på Skive Museum i perioden 21. april til 31. oktober 2021

I 2018 gravede Museum Salling Arkæologi et gas-tracé mellem Jebjerg og Durup, og syd for Durup fandt museets arkæologer en ganske enestående grav.

Der er tale om en brandgrav fra den tidlige del af jernalderen omkring år 0. En velstående kvinde blev brændt og begravet med hele sit udstyr bestående af lerkar, mad, nåle og en kniv samt et meget sjældent bælte.

Bæltet er et svært støbt bronzebælte, der er fundet 15 af i Danmark, og bæltet fra Vejhøje er det første af sin slags i Museum Sallings ansvarsområde. Samtidig er bæltet også det bedst bevarede af sin art fra en grav, da det er næsten komplet.

Bælter som dette findes hovedsageligt i området omkring Limfjorden, hvilket har givet dem navnet nordjyske bælter. De kvinder, der er blevet gravlagt med disse bælter, har været medlemmer af magtfulde nordjyske slægter med stor indflydelse. Fundet af Vejhøje-graven viser, at der i området ved Durup har været sådan en magtfuld slægt, der måske har haft kontrol over det meste af Salling.