NY DATO!

Vikingeskatten fra Vestsalling
Torsdag den 7. januar 2021 kl. 19.30

Foredrag v. Inge Kjær Kristensen og Terkel Brannet, MUSEUM SALLING ARKÆOLOGI

I midten af februar modtog Museum Salling Arkæologi en opringning fra en meget begejstret detektorfører. Han kunne berette om fund af flere genstande i form af sølvmønter, smykker og sølvbarre. De var opsamlet på et meget lille område (ca. 20m X 50m), og derfor stod det hurtigt klart, at der måtte være tale om en sølvskat. Ud fra dateringen af mønterne kunne man fastslå, at skatten måtte være nedgravet omkring år 1000. Der var altså tale om en vaskeægte vikingeskat!

Efterfølgende foretog detektorfolkene i samarbejde med arkæologerne fire afsøgninger af området. Det gav yderligere en del fund. På den arkæologiske afdeling blev der hurtigt gjort klar til en undersøgelse af lokaliteten. Der blev fundet en egnet dato, gravemaskinen blev bestilt og der blev truffet aftale med lodsejeren. Men så blev landet lukket p.g.a. Corona. Det betød, at planerne for undersøgelsen måtte udskydes på ubestemt tid. Dette var meget frustrerende for både findere og arkæologer, da det frygtes, at andre skulle få nys om fundet. Den 2/6 blev det endeligt muligt at gå i gang.

Da undersøgelsen var slut var det samlede resultat ca. 1,4 kg. sølv. Det bestod overvejende af arabiske sølvmønter og dele heraf, samt sølvbarrer. Desuden indeholdt fundet enkelte smykker og en enkelt tysk mønt. Fundet er – uden sammenligning – det største af sin art på Salling.

Entré: 50,- kr. incl. kaffe og kage. (Medlemmer af foreningen har gratis adgang)

Arr.: Skiveegnens Arkæologiforening.

Af hensyn til overholdelse af Covid19-restriktioner om afstand og begrænset antal deltagere, skal der reserveres plads og billetten skal medbringes til arrangementet.
PLADSRESERVATION