Vikingeskatten fra Vestsalling
foredrag v. teamleder arkæologi Inge Kjær Kristensen og arkæolog Terkel Brannet
Torsdag d. 25. november kl. 19.30

I midten af februar 2020 modtog MUSEUM SALLING ARKÆOLOGI en opringning fra en meget begejstret detektorfører. Han kunne berette om fund af flere genstande i form af sølvmønter, smykker og en sølvbarre. De var opsamlet på et meget lille område (ca. 20 x 50 m), og derfor stod det hurtigt klart, at der måtte være tale om en sølvskat. Ud fra dateringen af mønterne kunne man fastslå, at skatten måtte være nedgravet omkring år 1000. Der var altså tale om en vaskeægte vikingeskat!

Efterfølgende foretog detektorfolkene i samarbejde med arkæologerne fire afsøgninger af området. Det gav yderligere en del fund.

På den arkæologiske afdeling blev der hurtigt gjort klar til en undersøgelse af lokaliteten. Der blev fundet en egnet dato, gravemaskinen blev bestilt og der blev truffet aftale med lodsejeren. Men så blev landet lukket pga Corona. Det betød, at planerne for undersøgelsen måtte udskydes på ubestemt tid. Dette var meget frustrerende for både findere og arkæologer, da det frygtedes, at andre skulle få nys om fundet. Den 2. juni blev det endeligt muligt at gå i gang.

Da undersøgelsen var slut, var det samlede resultat ca. 1,4 kg sølv. Det bestod overvejende af arabiske sølvmønter og dele heraf samt en sølvbarre. Desuden indeholdt fundet enkelte smykker og en tysk mønt. Fundet er – uden sammenligning – det største af sin art på Salling.

Arrangør: Skiveegnens Arkæologiforening.
Pris: 50,- kr. incl. kaffe/the og hjemmebag. Gratis for medlemmer af Arkæologiforeningen.
Sted: Skive Museum, Havnevej 14, 7800 Skive

Location: Skive Museum, Havnevej 14, 7800 Skive